Cukrzyca w ciąży – co trzeba wiedzieć

diabetes-1724617_1280

Zachorowanie na cukrzycę ciążową dotyczy zaledwie kilku procent ciężarnych. Jest to choroba, która mija po porodzie, ale szybka diagnoza i właściwe leczenie są konieczne, aby dziecko urodziło się zdrowe. Co zatem warto wiedzieć o cukrzycy w ciąży?

Cukrzyca w ciąży – objawy

pexels-photo-57529

Objawy cukrzycy w ciąży nie wskazują jednoznacznie na tę chorobę. Ciąża sama w sobie jest stanem wyjątkowym i wszelkie dolegliwości łatwo przypisać właśnie temu. Ciężarna może podejrzewać u siebie cukrzycę, jeśli dokucza jej nadmierne pragnienie, zmęczenie, mdłości, zaburzenia widzenia, częste oddawanie moczu, zawroty głowy, omdlenia. Często jest jednak tak, że cukrzyca w ciąży nie daje żadnych wyraźnych objawów. Stąd konieczne jest poddawanie się regularnym, comiesięcznym badaniom moczu i krwi. Już w czasie pierwszych po stwierdzeniu ciąży testów sprawdza się poziom glukozy w surowicy. Z kolei czas między 24. a 28. tygodniem to moment na tzw. test obciążenia glukozą, czyli badanie krwi przed i godzinę po wypiciu roztworu 50 g glukozy. Jeśli wynik jest niepokojący, przeprowadza się dodatkowe badanie obciążenia, tym razem z roztworem 75 g glukozy na czczo i pobraniem krwi przed oraz dwie godziny po spożyciu płynu.

Cukrzyca w ciąży – dieta

Stosowanym w pierwszej kolejności i najważniejszym sposobem leczenia cukrzycy w ciąży jest dieta. Aby ją ustalić, lekarz prowadzący kieruje ciężarną do poradni diabetologicznej. Dieta powinna prowadzić do unormowania się poziomu cukru we krwi. Konieczne jest unikanie słodyczy i cukrów prostych w ogóle, a także odpowiednie zbilansowanie białka, węglowodanów i tłuszczów w spożywanych posiłkach. Dietetyk ustali też odpowiedni bilans kaloryczny, wskaże liczbę posiłków (5-6 dziennie) oraz właściwą dla danej kobiety ilość ruchu. Aktywność fizyczna również wpływa na unormowanie stężenia glukozy.

Cukrzyca w ciąży – wytyczne

Dieta w leczeniu cukrzycy w ciąży jest bardzo ważna, ale czasem nie wystarcza. Jeśli mimo wypełniania lekarskich zaleceń badania glukometrem, które ciężarna powinna wykonywać cztery razy dziennie, wskazują podwyższony poziom cukru we krwi, konieczne może okazać się podawanie insuliny. Jest to hormon w normalnych warunkach wydzielany prze trzustkę, który reguluje wchłanianie cukru. Jeśli insuliny w organizmie zabraknie, chory musi nauczyć się sam robić sobie zastrzyki i podawać insulinę do każdego posiłku, a także przeliczać tzw. wymienniki węglowodanowe.

Źle leczona lub nieleczona cukrzyca w ciąży może mieć poważne konsekwencje dla płodu, dlatego gdy matka ma cukrzycę, dziecko jest pod wzmożoną kontrolą. Do 34. tygodnia ciąży stan rosnącego płodu monitoruje się co dwa tygodnie, natomiast po 36. tygodniu co tydzień. Ma to zapobiec śmierci dziecka. Kiedy kobieta choruje na cukrzycę, przy porodzie powinien być obecny neonatolog, a sposób rozwiązania ciąży planowany jest wcześniej. Gdy dziecko cierpi na makrosomię, czyli jest bardzo duże, wykonuje się zwykle cesarskie cięcie.

Cukrzyca w ciąży – przyczyny

Cukrzyca w ciąży, jak się przypuszcza, spowodowana jest przez zaburzenia gospodarki hormonalnej u kobiety spodziewającej się dziecka. Na chorobę tę bardziej narażone są kobiety, które urodziły w przeszłości duże dziecko, przed zajściem w ciążę miały duża nadwagę lub u których w rodzinie występowały przypadki cukrzycy typu II. Także kobiety po 35. roku życia częściej zapadają na cukrzycę ciążową. Na szczęście poziom cukry we krwi najczęściej powraca do normy samoistnie w okresie połogu.

Cukrzyca w ciąży – powikłania

Najbardziej tragicznym skutkiem cukrzycy w ciąży może być wewnątrzmaciczna śmierć płodu wskutek niedojrzałości metabolicznej rozwijających się organów. Brak prawidłowego leczenia i odpowiednio częstych kontroli skutkować może również przedwczesnym porodem, upośledzeniem czynności serca dziecka oraz makrosomią, czyli wagą płodu powyżej 4,2 kg, przez którą wzrasta ryzyko porodu powikłanego. Dzieci matek z cukrzycą mogą mieć po porodzie przedłużony przebieg żółtaczki noworodkowej.