Alergia na gluten – co to jest, co jeść przy alergii na gluten?

Alergia na gluten pojawia się coraz częściej – aż 10 do 20 procent osób, które mają alergię pokarmową, mają również objawy uczulenia na gluten. Sama alergia jest nierzadko trudna do wykrycia – szczególnie, że objawy uczulenia mogą pojawić się ze znacznym opóźnieniem po spożyciu i zmieniają się w zależności od wieku pacjenta.

Co to jest gluten?

Gluten to mieszanina białek roślinnych występująca w niektórych ziarnach zbóż, np. w pszenicy, życie lub jęczmieniu. Nietolerancja tego składnika dotyczy aż 1% ludzkiej populacji, ponieważ w organizmie chorego jego trawienie powoduje wytwarzanie przeciwciał i powoduje uszkodzenie kosmyków jelitowych.

Objawy nietolerancji na gluten

Pokrzywka, wstrząs anafilaktyczny, biegunki, wymioty, wodnisty katar, skurcz oskrzeli, atopowe zapalenie skóry – to jedne z najczęściej pojawiających się objawów alergii na gluten. Mogą objawić się tylko przy jednoczesnym wysiłku fizycznym, mogą pojawić się od razu w ciągu kilku minut, do godziny czasu. Warto obserwować swój organizm, a także swojego dziecka, jeśli ono np. skarży się na biegunkę czy wymioty po posiłkach o podobnym składzie.

Jak leczyć nadwrażliwość na gluten?

Chorym pacjentom zaleca się stosowanie diety bezglutenowej oraz unikanie przetworzonej żywności. Po ok. 1-2 lat można spróbować ponownie wprowadzić gluten do diety, ale zaczynając z początku od niewielkich ilości, żeby nie zaszkodzić żołądkowi. Dietę bezglutenową poleca się również osobom z problemami z jelitami, co poprawia trawienie i sprzyja ich regeneracji.

Dieta bezglutenowa może być dobroczynna dla naszego organizmu i niezawodna przy różnych schorzeniach układu pokarmowego, nie tylko alergii na gluten. Dobrze wykonać specjalistyczne badania, żeby stwierdzić z całą pewnością, czy mamy problem właśnie z tym składnikiem odżywczym. Wartościowa i dobrze zbilansowana dieta bezglutenowa może jednak z całą pewnością, przynieść zdrowie naszemu organizmowi. Jest coraz modniejsza w naszym kraju, dlatego liczba produktów bezglutenowych jest długa i szerokodostępna.